)

Mondeo

PREGLED

PREGLED

Potpuno novi Ford Mondeo

Inteligentan, sofisticiran i zapanjujuć: auto koji će pružiti novi nivo doživljaja vožnje. Iznenađujuće sofisticiran vrhunski dizajn stvara dinamičnu siluetu: vidljiv pečat koji uvjerljivo dokazuje izuzetnu sposobnost i efikasnost automobila. Sofisticiran i inteligentan dizajn dopunjuju odlična izrada i vrhunske tehnologije, zato je pred nama najnapredniji Mondeo do sada. Na dugom popisu inovacija je i Fordova tehnologija sa dinamičnim osvjetljenjem LED: inteligentni reflektori slijede okretanje volana i garantuju odličnu vidljivost u krivinama. Umjesto uobičajenih reflektora koriste izuzetno efikasnu rasvetu LED, a djeluju čak sa osam načina osvjetljenja. Tako reflektori reaguju na okolinu i uzorak svjetlosnog snopa i intenzivnost prilagođavaju vožnji po gradu ili selu odnosno vremenskim uticajima. Sljedeća izuzetna inovacija su sigurnosni pojasevi na naduvavanje koji putnicima na spoljnim zadnjim sjedištima garantuju potpuno novi nivo zaštite sa sigurnosnim jastucima. Otkrijte više detalja o dizajnu, mogućnosti i uštedi, doživljaju vožnje i sigurnosti i zaštiti potpuno novog Mondea. Za lično iskustvo dogovorite test vožnju kod najbližeg dilera Ford-a.

EcoBoost: najbolja efikasnost motora

Tri benzinska motora EcoBoost za izuzetan nivo performansa i štedljivu potrošnju, rade sa direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem:

• Sa snagom od 125 KS više puta nagrađivanim trocilindarskim 1,0-litarskim EcoBoost motorom, Mondeo razvija snagu koju biste inače očekivali kod uobičajenog 1,6-litarskog motora, samo što su potrošnja i emisije CO2 za oko 25 % manje.

• Novi 1,5-litarski EcoBoost snage 160 KS i potrošnje 5,9 litara goriva na 100 km.

• 2,0-litarski EcoBoost oduševljava zapanjujućom snagom od 203 KS ili 240 KS, sa posebno usaglašenenim zvučnim "symposer" sistemom koji u kabini omogućava uživanje i pored značajnog zvuka motora prilikom ubrzavanja.

Paleta dizelskih pogona

Draži Vam je dizel motor? Možete izabrati jedan od motora 1.5 TDCi ili 2.0 TDCi. Oduševiće Vas najnovijom tehnologijom za povećanje snage, okretaja i efikasnosti uz smanjenje emisija. 2.0 TDCi na raspolaganju je u tri različito snažne verzije, najjača među njima dolazi uz izuzetno štedljivu potrošnju i manjih izduvnih gasova, a zato što dolazi sa dvostrukim turbopunjačem ima zapanjujuću snagu od 210 KS.

Izuzetno ekonomične dizelske verzije ECOnetic

Oba dizelska motora na raspolaganju su i u ECOnetic, koji daje dodatnu efikasnost. Primer: 1.5 TDCi ECOnetic i 1.6 TDCi ECOnetic sa emisijama CO2 94 g/km i 2.0 TDCi ECOnetic sa jačinom od 150 KS i 180 KS sa emisijama CO2 od 107 g/km.

Napredni samostalni menjači

Potpuno novi Mondeo je na raspolaganju sa dva samostalna mjenjača. 6 - stepeni samostalni mjenjač, prilagođen velikom broju okretaja, na raspolaganju je sa 1,5 i 2,0-litarskim motorom EcoBoost. Za prenos snage motora 2.0 TDCi dizajniran je mjenjač Ford Powershift, koji ujedinjuje nadzor ručnog mjenjača sa lakoćom upravljanja automatskog i omogućava munjevito prebacivanje brzina i snagu kada Vam najviše treba.

Uživajte u prednostima hibridne električne tehnologije

Kao što je to primjereno vozilu koje uvodi nove tehnologije, potpuno novi Mondeo je na raspolaganju i kao napredno hibridno električno vozilo (HEV) – prvo vozilo, koje Ford proizvodi u Evropi. Ujedinjavanjem prednosti električnog i benzinskog pogona potpuno novi Mondeo Hybrid omogućava uživanje u izuzetnoj efikasnosti i prefinjenosti, a ujedno oduševljava performansama i dosegom. Regenerativno kočenje, inovativni mjerač Smartgauge sa "trenerom blokiranja" i drugi pametni sistemi pomoći će Vam da još bolje iskoristite snagu i efikasnost Vašeg Mondea.

Ručica mjenjača uz volan: uživajte u brzom mijenjanju brzina sa samostalnim mjenjačem

Ručice mjenjača uz volan koje inače možemo naći samo u sportskim automobilima, na raspolaganju su i sa 6 - stepenim samostalnim mjenjačem i sa mjenjačem PowerShift za potpuno novi Mondeo. Ta tehnologija, koja dolazi iz svijeta trka, omogućava brzo i udobno mijenjanje brzina vrhovima prstiju. I kao što već samo ime govori, ručice su namještene uz volan, tako da ih možete koristiti i u vožnji u krivinama.

Servo volan koji reaguje na svaku situaciju

Električni servo volan (EPAS) samostalno se prilagođava brzini vozila i uslovima u vožnji. Prilikom manjih brzina sistem olakšava okretanje volana za jednostavnije manevrisanje. Prilikom većih brzina, kada Vam treba veća kontrola, sistem omogućava čvršće upravljanje. U novu kontrolu zanošenja EPASa uključuje i bočni vjetar i druge uslove u vožnji, aktivna kontrola vibracije volana uklanja neželjene vibracije na neravnim terenima.

Trenutni prijem na promjenjivoj podlozi

Sistem inteligentnog pogona na četiri točka (IAWD)* u novom Mondeu se odaziva u trenutku i prilagođava promjenama podloge i usmjerava odgovarajući broj okretaja na pojedinim točkovima kojima treba bolje prijanjanje. Taj sofisticirani sistem koristi senzore i programsku opremu za proaktivno odlučivanje koliko snage usmjeriti pojedinoj osi prije nego što dođe do klizanja točkova. I budući da sistem radi "na zahtjev", aktivira se kada je to potrebno i štedi gorivo na manje zahtjevnim putevima.

Potrošite manje goriva sa Start-Stop sistemom

Kada vozilo miruje ispred semafora ili u slobodnom hodu čekate u gužvi, ova tehnologija može samostalno isključiti motor (pri tome i dalje garantuje snabdevanje i rad važnih elemenata kao što su svjetla, klima uređaj, radio i sistem Ford SYNC). Kada želite krenuti, pritisnite dugme i izaberite prvu brzinu ili uz korišćenje mjenjača pritisnite na papučicu za gas i sistem će ponovo pokrenuti motor. Start-Stop sistem je posebno efikasan u gradskom prometu gdje može uštedjeti 10% goriva (u ciklusu sa gradskom vožnjom).

Svjetla koja Vam pomažu da vidite dalje od krivine

Zbog Fordove tehnologije prilagodljivih LED svjetala na potpuno novom Mondeu, svjetla nisu samo zapanjujuće lijepa, već su i sofisticirano pametna. Za vrijeme okretanja volana tačno prate put i garantuju izuzetnu vidljivost. S obzirom na brzinu, okolinu i uslove mogu prilagoditi i svjetlosni snop. Osam različitih načina uključuje podešavanja za vožnju u gradu, po seoskim putevima i autoputevima uzimajući u obzir i vremenske uslove.

Ford SYNC 2 – napredna tehnologija za slobodno upravljanje i ekran na dodir

Sistem Ford SYNC 2 sljedeće generacije omogućava bežičnu vezu Vašeg mobilnog telefona i MP3-uređaja. Reprodukcija muzike, telefon, navigacioni sistem i klima uređaj možete kontrolisati jednostavnim, intuitivnim govornim naredbama ili preko 8 - inčnog ekrana u boji na dodir (koji možete koristiti i za prikaz slika). Dovoljna je samo riječ... Sistemom Ford SYNC 2 možete pozvati popis lokalnih restorana, za pomoć u izboru i rezervaciji možete iskoristiti i Michelinov vodič. Modemom USB moguća je veza sa Wi-Fi-jom preko dostupnih tačaka. Sistem uključuje i Fordovu pomoć u nuždi, koja u slučaju nezgode može samostalno pozvati službu za spasavanje (pogledajte Stranicu o sigurnosti i zaštiti).

Jednostavnija vožnja unazad sa prikazom područja iza vozila

Stubovi, ograde, niski zidovi ... kamera se samostalno aktivira kada izaberete brzinu za vožnju unazad i na ekranu u srednjoj konzoli se prikazuje područje iza vozila. Sistem prikazuje i nevidljive smjernice za pomoć pri parkiranju u ionako tijesnim parking mjestima.

Napredni sistem koji Vam pomaže da ostanete u saobraćajnoj traci

Sistem za pomoć prilikom održavanja smjera sa unaprijed usmjerenom kamerom registruje nenamjerno "skretanje" iz saobraćajne trake. U tom slučaju sistem će Vas upozoriti vibracijom volana i prikazom upozorenja. Ako se odazovete presporo ili ne reagujete na upozorenje, sistem će Vas aktivnim zahvatom usmjeriti nazad na odgovarajuću saobraćajnu traku. Tehnologija je utemeljena za puteve sa više kolona (npr. autoputeve), zato se sistem samostalno isključuje prilikom brzine ispod 65 km/h, a možete ga isključiti i ručno.

Retrovizori koji vide i vama sakrivene opasnosti

Sistem za upozoravanje na vozilo u mrtvom uglu (BLIS) pomoći će Vam da sigurnije zamijenite kolonu jer radarski senzori sa obje strane vozila provjeravaju mrtve uglove. Ako registruju vozilo koje ne vidite, upozoravaju Vas narandžastim svjetlom u spoljnom retrovizoru na odgovarajućoj strani vozila.

Postavite idealnu temperaturu za sebe i suvozača

Dual-zone klimatski uređaj sa samostalnom regulacijom temperature (DEATC) omogućava Vam da odaberete različitu temperaturu za vozačevu i suvozačevu stranu, a sistem će je održavati naprednim klimatskim uređajem.

Grijano vjetrobransko staklo "Quickclear" omogućava brzo odmrzavanje i odmagljivanje

Sofisticirana funkcija omogućava Vam da se i u jutarnjem mrazu brzo uputite na put. Dovoljan je lagani pritisak na prekidač i sistem u nekoliko sekundi odmrzava ili uklanja rosu sa vjetrobranskog stakla.

Vanjski retrovizori koji štite sami sebe

U vožnji kroz uske prolaze ili kod parkiranja na uskim ulicama, možete brzo oštetiti spoljašnje retrovizore. Za doplatu je na raspolaganju električno preklapanje retrovizora koje Vam omogućava da pritiskom na prekidač sklopite retrovizore prema unutra i spriječite štetu. Budući da su retrovizori grijani, zagarantovana Vam je brža sigurna preglednost kod nižih spoljašnjih temperatura.

Bezbrižno zajedničko korišćenje vozila sa MyKey® funkcijom

Funkcija Ford MyKey® omogućava Vam da namjestite najveću brzinu, upozorenje za korišćenje sigurnosnog pojasa i čak glasnoću zvučnog sistema. Tehnologija Vam omogućava veću bezbrižnost ako vozilo pozajmite prijatelju ili porodičnom članu jer možete programirati ograničenja koja vrede za izabrani ključ: to Vam omogućava tehnologija u Ford MyKey®. A Vaš ključ bez ograničenja možete sigurno čuvati za sebe, za druge možete izabrati više ključeva.

Samostalno upravljanje dugim svjetlima za maksimalnu vidljivost bez osljepljivanja drugih vozača

Korisna funkcija prilikom noćnih vožnji privremeno priguši duga svjetla ako registruje neko vozilo koje vozi u suprotnom smjeru ili je pred Vama na istoj saobraćajnoj traci, tako da sprečava zasljepljivanje drugih vozača. Kada je put slobodan, sistem ponovo samostalno uključuje duga svjetla. Automatsko upravljanje dugim svjetlima na raspolaganju je za doplatu sa sistemom za pomoć u održavanju smjera.

Sigurnost

Bočna zadnja sjedišta mogu biti opremljena jedinstvenom sigurnosnom tehnologijom: zadnjim sigurnosnim pojasevima na naduvavanje. U slučaju sudara jastuk se naduvava u sigurnosnom pojasu i raspoređuje sile na području koje je četiri puta veće nego kod običnih sigurnosnih pojaseva. Smanjuje pritisak na grudni koš i ima bolju zaštitu pomeranja glave i štiti glavu od vrata, ova inovativna tehnologija pomaže da se spriječe povrede.

Samostalnim kočenjem auto Vam pomaže da izbegnete sudar pri manjoj brzini

U sporom saobraćaju sa brojnim zaustavljanjima i kretanjima često dolazi do sudara. Napredna tehnologija za sprečavanje sudara pri niskim brzinama Active City Stop pomaže Vam da izbjegnete sudar ili da barem smanjite njegove posljedice. Ako sistem za vrijeme vožnje brzinom do 40 km/h registruje da je vozilo pred Vama iznenada stalo, samostalno koči. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za sigurnost.* *Primio ga je sistem u Ford Focusu.

Sistem koji štiti pješake

Sistem za registrovanje pješaka prati put pred Vama i upozorava Vas na pješake koji su pred vozilom, kako bi mogli preći put. Ako ne preduzmete ništa, sistem samostalno koči. Ova nova tehnologija ublažava ozbiljnost udara ili ga potpuno sprečava, a deluje na brzinama do 80 km/h.

Samopouzdano i u najzahtjevnijim uslovima

Vozilo je opremljeno elektronskim programom stabilnosti (ESP), koji uključuje brojne tehnologije i garantuje kontrolu nad vozilom. Senzori registruju sve iznenadne promjene prilikom upravljanja i blokiranja ili ponašanja vozila zbog kojeg biste izgubiti kontrolu, a ESP sa tačnom prilagodljivosti brzine pojedinih točkova, brine o stabilnosti i pomaže da se spreči proklizavanje. Među funkcijama sistema ESP su Sistem za pomoć kod kretanja uzbrdo, sistem za pomoć kod kočenja u nuždi i elektronsko povećanje pritiska u sistemu kočenja.

Prikaži mapu