)

Ranger

PREGLED

PREGLED

Ford Ranger je izgradio ugled kao pickup koji se može pojaviti bilo gdje i može učiniti bilo šta. Novi Ranger je postao još ugledniji zahvaljujući nizu poboljšanja u domenu dizajna, performansi i tehnologija. Dokazana praktičnost u skladu je sa izvanrednim performansama i ekonomičnom potrošnjom goriva, nizom nevjerovatnih tehnologija i naprednim stilom.

Napravljen da bude snažan

Nosivost do 1.403 kg, vučni kapacitet do 3.500 kg i mogućnost prolaska kroz vodu dubine do 80 cm – novi Ranger je više nego moćan.

Tempomat, koji se automatski prilagođava

Adaptivni tempomat Vam omogućava da odaberete brzinu kojom želite da vozite, a sistem će je sam održavati. Ako senzor ugrađen u radar prepozna vozilo ispred, usporiće kako bi se zadržalo bezbjedno odstojanje. Kada je put ispred ponovo prazan, sistem će ubrzati do prethodno zadate brzine.

Sistem upozorenja od naletanja

Ovaj sistem Vas upozorava kada otkrije potencijalni sudar sa automobilom ispred, te može pomoći da se izbjegne sudar. Radar na prednjoj strani novog Rangera detektuje sporije vozilo u istom smjeru i aktivira vizuelno i zvučno upozorenje kada mu se brzo približavate. Ako ne reagujete i nastavite da se približavate drugom vozilu, novi Ranger unaprijed priprema kočioni sistem kroz povećanu osjetljivost pri kočenju, tako da će primijeniti jaču silu zaustavljanja čak i ako pritisnete kočnicu lagano. Ovaj sistem je dizajniran kao dodatna pomoć u vožnji. Nije predviđen da zamijeni vozača i potrebu za kočenjem te ne aktivira kočnice automatski. Ako ne pritisnete papučicu kočnice i ne počnete da kočite, može doći do sudara.

Izbor 4x4 pogona za sve terene

Odaberite 4x2 za normalnu vožnju, visoki odnos 4x4 (H) za kod vožnje slabog intenziteta ili za blatnjavi put, a nizak osnos 4x4 (L) za izuzetno zahtevne terene. Električno prebacivanje između 4x2 i 4x4 (H) omogućeno je i u vožnji, bez potrebe da se vozilo zaustavi.

Napredni sistem za ostanak u saobraćajnoj traci

Sistem za održavanje kolovozne trake koristi kameru u prednjem dijelu vozila koja otkriva ukoliko dođe do nenamjernog izlaska iz trake. Ovaj sistem prati linije kojima je oivičena kolovozna traka i upozorava vizuelnim signalom i podrhtavanjem upravljača. Ukoliko vozač suviše sporo reaguje ili uopšte ne odreaguje, sistem može ponuditi pomoć kako bi se vozilo bezbjedno vratilo u svoju traku. Ova tehnologija namjenjena je vožnji po bržim putevima sa više kolovoznih traka, tako da se sistem automatski isključuje pri brzinama manjim od 65 km/h.

Automatska duga svjetla. Pomažu da vidite bolje, bez rizika od zasljepljivanja drugih vozača.

Automatska aktivacija dugih svjetala je korisna opcija za noćnu vožnju, koja privremeno smanjuje intenzitet dugih svjetala kada prepozna drugo vozilo ispred Vas i na taj način sprečava da dođe do zasljepljivanja drugih vozača. Zatim automatski vraća duga svjetla kako bi obezbijedio optimalnu vidljivost. Ovaj sistem dostupan je kao dodatak uz sistem za održavanje kolovozne trake.

Ford SYNC 2 sa glasovnim komandama

Sistemom Ford SYNC 2 možete upravljati glasovnim komandama ili preko 8-inčnog kolor ekrana osjetljivog na dodir. Ovaj sistem omogućava jednostavan pristup telefonskim pozivima, muzici, navigacionom sistemu i klima uređaju. Uživajte u audio ugođaju sa radio prijemnika, CD plejera, USB porta ili „striminga" preko Bluetooth konekcije.

Vožnja unazad je bezbjednija kada vidite iza vozila

Ograde, niski zidovi, debla... svašta može vrebati iza vozila. Zato je tu kamera za vožnju unazad, koja se automatski aktivira kada prebacite ručicu mjenjača u položaj za vožnju unazad te na ekranu od 8 inča, integrisanom u centralnu konzolu, prikazuje sve što se nalazi iza vozila. Sistem takođe daje prikaz projektovane putanje, što olakšava manevrisanje na uskom prostoru.

Senzori, za parkiranje bez stresa

Senzori koji vode računa o distanci između ivice vozila i prepreke, zvučnim upozorenjem Vas obavještavaju kada se prilikom manevrisanja približavate prepreci. Što ste bliži prepreci, zvučni signal postaje intenzivniji.

Satelitska navigacija pomaže da stignete do cilja

Potpuno integrisan sistem satelitske navigacije sa kolor ekranom od 8 inča, koji je osjetljiv na dodir, omogućava Vam da jednostavno unesete destinaciju i da dobijete sve važne tačke.

Sprečava punjenje pogrešne vrste goriva

Zahvaljujući ovom sistemu u novi Ranger praktično je nemoguće sipati pogrešnu vrstu goriva, jer pogrešan tip „pištolja" neće moći da stane u otvor. A budući da sistem Easy Fuel nema čep, koji je obično zaprljan, ruke Vam ostaju čiste jer nećete morati da ga odvrćete i zavrćete.

Brisači koji se automatski prilagođavaju prema kiši

Podesite jedan od šest nivoa osjetljivosti kod brisača sa senzorom za kišu i oni će se automatski uključiti kada pada kiša. Takođe će prilagoditi svoju brzinu u zavisnosti od količine padavina.

Mnogo prostora za odlaganje predmeta

Svaka verzija kabine posjeduje dosta pametnih rješenja i mnogo prostora za odlaganje predmeta. Na primjer, dvostruka kabina (Double Cab) ima dva velika pretinca ispod zadnjih sjedišta. U zavisnosti od tipa kabine postoje i tri različita na središnjoj konzoli (kratak, dugi i dugi sa funkcijom frižidera hlađen klima uređajem). Ovi integrisani pretinci pogodni su za hranu, kao i za odlaganje čaša ili boca, posuda ili mobilnih telefona. Pretinac za rukavice nudi nevjerovatnih 11,9 litara prostora, tako da u njega možete smestiti laptop s 15-inčnim ekranom, sklopivi kišobran, i još mnogo toga.

Zavidan vučni kapacitet

Maksimalna nosivost do 1.403 kg i kapacitet vuče do 3.500 kg omogućavaju ispunjavanje najzahtjevnijih zadataka i izazova kroz transport i vuču velikih i nezgrapnih tereta. Maksimalna nosivost zavisi od verzije modela i njegove dostupnosti na tržištu. 4x4 pogon i motori snage 160 KS/ 200 KS sa kukom za vuču i prikolicom sa kočnicama.

Dodatna zaštita

Zaštitni sloj na donjem dijelu motora, kod mjenjača i rezervoara za gorivo smanjuju mogućnost oštećenja prilikom vožnje po neravnom terenu. Ovaj paket uključuje i elektronsko zaključavanje zadnjeg diferencijala, za povećanu trakciju prilikom vožnje po izuzetno zahtjevnim terenima. (Dostupno na određenim tržištima).

Čvrsti vezovi za sigurniji prevoz tereta

Ovaj vid zaštite učiniće prevoz Vašeg tereta sigurnijim. Vezovi se mogu instalirati sa unutrašnje ili spoljašnje strane, a njihov broj zavisi od vrste kabine. Svi su u skladu sa DIN standardom.

Zaštitna roletna na zaključavanje

Kao dodatna oprema dostupna kod Wildtrak modela, zaštitna roletna pruža dodatnu zaštitu tereta u tovarnom prostoru. Može se zaključati na tri različita načina, vodootporna je i dovoljno izdržljiva da može podnijeti opterećenje od pola tone tereta.

Sistem za kontrolu tovara

Ovaj sistem predstavlja dio standardne opreme kod modela Limited i Wildtrack. Sastoji se od dva nosača na suprotnim stranama tovarnog prostora i dva pokretna klina koji se mogu postaviti na željeno mjesto prema veličini tereta.

Elektronika, jer vam je potrebna

Pametna dodatna rješenja u kabini nude korisne dodatke za vaš posao, kao što su opciona utičnica od 240 volti, koja je namjenjena punjenju telefona, tableta ili alata za punjenje drugih uređaja.

Veća snaga, manja potrošnja

2.2-litarski Duratorq TDCi dizel agregat već se dokazao svojim performansama, snagom i pouzdanošću, a sada je unapređen tako da pruža još više snage uz manju potrošnju. Izaberite verziju od 130 KS sa 6-stepenim ručnim mjenjačem ili snažniju opciju od 160KS, koja dolazi sa 6-stepenim ručnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem. Potrebno vam je više snage? U tom slučaju odaberite Duratorq TDCi od 3,2 litra sa 200 KS i 470 Nm obrtnog momenta. Izuzetnu ekonomičnost iskazuju fabrički podaci o potrošnji i emisiji štetnih gasova: 6.5 l/100 km i 171 g CO2/km kod verzije od 160 KS sa 4x4 pogonom i ručnim 6-stepenim mjenjačem.

Manja potrošnja sa Auto Start Stop sistemom

Kada se vozilo zaustavi na semaforu ili u koloni, ova tehnologija automatski obustavlja rad motora, dok važni uređaji nastavljaju sa radom. Kada ste spremni za polazak, pritisnite kvačilo i odaberete prvi stepen prenosa, a motor će se ponovno pokrenuti. Auto Start Stop u gradovima može smanjiti potrošnju za 10%.

Kontrola vožnje sa prikolicom

Pomoć kod oslanjanja prikolice (TSA) otkriva vijuganje ili nepravilnosti u oslanjanju prikolice, te pomaže u takvim situacijama i obezbjeđuje veću kontrolu pri vuči. Vozilo će usporiti zahvaljujući smanjenju obrtnog momenta i postepeno će povećati kočionu silu koja djeluje na točkove.

Dodatna kontrola prilikom spuštanja

Sistem za pomoć pri spuštanju niz strmi nagib (HDC) osmišljen je tako da reguliše brzinu kretanja u vožnji nizbrdo van asfalta. Vozač ne mora da pritiska ni pedalu kočnice niti gasa, a sistem funkcionoše kako u vožnji naprijed, tako i unazad.

Stalna zaštita od prevrtanja

Sistem za sprečavanje prevrtanja (ROM) prati vozilo i prepoznaje opasne situacije u vožnji koje mogu dovesti do prevrtanja vozila. Tada sistem aktivira elektronsku kontrolu stabilnosti koja na odgovarajući način interveniše i smanjuje brzinu kako bi se uspostavila optimlana stabilnost vozila.

Pomoć pri poslasku uzbrdo

Asistencija pri polasku na uzbrdici (TSA) funkcioniše tako što na kratko sprečava da dođe do kretanja vozila unazad. Aktiviranje kočnice u trajanju od dve i po sekunde daje Vam više vremena i kontrole da prebacite nogu sa papučice kočnice na papučicu gasa.

Optimalno prijanjanje uz minimalan napor

Napredni sistem za kontrolu proklizavanja (TCS) sprečava da dođe do nekontrolisane rotacije točkova „u prazno", a takođe omogućava optimalno držanje, prenos snage i stabilnost kada je to najpotrebnije. Sistem kontinuirano prati i prilagođava količinu energije koja ide do svakog točka vozila, kako bi osigurao najbolji mogući kontakt sa podlogom i optimalno prijanjanje prilikom ubrzavanja.

 

Prikaži mapu