)

Tourneo Custom

PREGLED

PREGLED

Prevoz putnika prelazi na novi nivo. Izvanredna udobnost, inteligentni dizajn, napredna tehnologija i prostor za do devet osoba. Povrh toga iskustvo u vožnji je kao da ste u automobilu koji ima ultra-moderan dizajn eksterijera.

Novi Tourneo Custom ima izvanredan popis pametnih funkcija koje pomažu vozaču. To uključuje i sistem kontrole mrtvog ugla, sistem koji otkriva vozila koja biste mogli propustiti. (IntelligentSpeedAssist) Pametna pomoć za brzinu koristi kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova (ako je omogućeno) da otkrije trenutno ograničenje brzine i pomaže Vam da brzinu zadržite u granicama ograničenja.

Ford EcoBlue 2.0 motor je sofisticiran i postavlja nove standarde u pogledu snage i obrtnog momenta. Posebno je impresivno to što motor takođe nudi izuzetno nisku emisiju i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.

CrossTrafficAlert (Upozorenje o nadolazećem saobraćaju) upozorava Vas da se približavate vozilima dok vožnjom unazad odlazite sa parkinga. Adaptive Cruise Control (Prilagodljivi tempomat) pomaže Vam da automatski zadržite unaprijed određenu udaljenost do vozila ispred Vas.

Ford EcoBlue 2.0 motor je sofisticiran i postavlja nove standarde u pogledu snage i okretnog momenta. Posebno je impresivno to što motor takođe nudi izuzetno nisku emisiju i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.

Sjedite, opustite se i uživajte u vožnji

Sa novim Tourneom Custom svaka vožnja je doživljaj, bez obzira gde sjedite. Zahvaljujući fleksibilnom sistemu zadnjih sjedišta, dostupne su mnoge konfiguracije sjedišta / prtljažnog prostora. A sa L2 verzijom sa dugim međuosovinskim razmakom, čak možete stvoriti još više mjesta za prtljag.

Sa novim, sklapajućim sjedištima u drugom redu možete organizovati sjedišta za konferenciju. Zavisno od modela, vozilo ima tri pojedinačna sjedišta u drugom redu i pojedinačna sjedišta u trećem redu. Pojedinačna sjedišta mogu se sklopiti tako da se samostalno preklope, spreme ili izvade. Visokokvalitetne tkanine i obloge, više prostora za prtljag i nivo proizvodnje ekvivalentni su automobilu koji garantuju udobnost i praktičnost i pružaju vozaču i putnicima prijatno iskustvo u vožnji.

Pre-CollisionAssist (Pomoć pre sudara) sa prepoznavanjem pješaka otkriva spora vozila na putu ispred Vas ili ljude i vozila koja bi mogla preći putanju vozila, upozoravajući Vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagujete, sistem automatski koči za Vas. Ova tehnologija pomaže u namjeri da se smanji ozbiljnost nezgoda ili da ih se potpuno izbjegne. Sistem je djelotvoran (pri normalnim uslovima na putu i vozilu) pri brzinama do 80 km/h.

Novi, prefinjeni izgled

Novi TourneoCustom ima značajan, prepoznatljiv novi izgled koji daje osećaj sofisticiranosti i pre nego što sjednete za volan. Karakteristike poput rešetke sa 5 rebara, bočnih kliznih vrata sa ravnim šinama, hromiranih dijelova, dizajniranih točkova i očaravajućih, prepoznatljivih prednjih svjetala čine moderan i profesionalan izgled.

Elegantan na putu

Mekani materijali, tkanine od debelog konca i fine kože daju novom Tourneo Customu besprekorno visokokvalitetan ambijent. Ovaj utisak visokog kvaliteta, dodatno je naglašen sofisticiranim dizajnom otvora, prekidača i novog volana. Dizajn interijera takođe je unaprijeđen sa dodatnim pokrivenim prostorom za prtljag, ergonomski dizajniranim kontrolama i lako dostupnim držačima za čaše.

Raskošno iskustvo u vožnji

Novi Tourneo Custom opremljen je funkcijama dizajniranim za poboljšanje užitka u vožnji. Na primjer, električno podesivo, grijano vozačevo sjedište i podesiv volan osiguravaju savršen i ergonomičan položaj u vožnji. Odaziv i povratne informacije sa kontrolnih uređaja pružaju Vam povjerenje u svim uslovima vožnje, pri velikim brzinama, mokrim ili suvim putevima, sa ili bez tereta. Osim toga, dostupno je i nekoliko sistema za pomoć u vožnji, uključujući i pomoć pri kretanju na uzbrdici, kontrolu vektora zakretnog momenta i ublažavanje bočnih udara vjetra.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cijenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Vidi znakove na putu koje biste mogli prevideti

Prepoznavanje saobraćajnih znakova može otkriti trajne i privremene znakove kako na putu tako i iznad puteva. Odgovarajuće ograničenje brzine ili znak zabranjenog preticanja će biti prikazani na ploči sa instrumentima i promijeniće se čim uđete u novo područije ograničenja.

Vaše vozilo Vam pomaže da zadržite ograničenje brzine

Novi TourneoCustom sada je opremljen sistemom IntelligentSpeedAssist (Sistemom pametne pomoći za brzinu). Sistem optimizuje Vašu kontrolu brzine tako da se možete usredsrediti na put. Prvo, kamera za otkrivanje saobraćajnih znakova (ako je omogućena) automatski prepoznaje trenutno ograničenje brzine, a sistem prilagođava postavku ograničenja brzine na tu granicu *.

* Vozačeva odgovornost je da osigura da se u svakom trenutku poštuju važeća ograničenja brzine. Sistem pametne pomoći za brzinu djeluje zajedno sa Prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control).

Automatska kontrola brzine

Sa opcionalnim Prilagodljivim tempomatom možete izabrati željenu brzinu koju će sistem održavati. Kada ugrađeni RADAR senzor prepozna vozilo ispred Vas, vozilo automatski koči kako bi se održala unaprijed određena udaljenost. Nakon što je put čist, sistem automatski ubrzava nazad na unaprijed odabranu brzinu. Sistem upozorenja prije sudara dio je sistema za kontrolu brzine i upozorava Vas ako slučajno vozite preblizu vozilu ispred Vas.

Tehnologija za nadzor mrtvog ugla

Sustav za nadzor mrtvog kuta (Blind Spot Information System) koristi RADAR senzore kako biste vidjeli skriveno vozilo u mrtvom kutu. Senzori su na obje strane vašeg novog TourneoCustoma, a narandžastim svjetlom upozorenja, koje je jasno vidljivo na bočnim retrovizorima, ukazuje se na potencijalno opasne situacije.

Otkrivanje teško vidljivih vozila

Upozorenje na nadolazeći promet (CrossTrafficAlert) integrisano je u Sistem za kontrolu mrtvog ugla. Prilikom napuštanja parking mjesta kada Vam je preglednost okoline ograničena, upozorenje na nadolazeći promet otkriva i upozorava na vozila koja se približavaju. Dodatno će se aktivirati svjetlosni signal na retrovizoru (na levom ili desnom retrovizoru, zavisno o smjeru približavanja drugih vozila Vašem) i upozorenje na višenamjenskom ekranu.

Nova, karakteristična prednja svjetla

HID prednja svetla daju precizan i jak svetlosni uzorak. Nisu samo praktična, već daju novom TourneoCustomu i jedinstveni izgled zahvaljujući uključenim LED dnevnim svjetlima. Osim toga, duga svjetla automatski se prilagođavaju odgovarajućim uslovima osvetljenja kako bi se izbjeglo zasljepljivanje vozača u nadolazećim vozilima. Da biste bolje vidjeli prilikom skretanja, nova prednja svjetla slijede smjer krivine.

Lakša vožnja unazad

Stubići, biciklisti, niski zidovi... zadnja kamera na ekranu na srednjoj konzoli prikazuje sve što je iza Vašeg vozila. Ovako ćete uočiti objekte koje je lako previdjeti. Olakšano Vam je parkiranje vozila, a virtualne linije na ekranu će Vam omogućiti parkiranje i na najmanjim prostorima. Kamera će se automatski aktivirati čim mjenjač prebacite u položaj za vožnju unazad.

Zadnja osovina

Zahvaljujući vazdušnom vješanju na zadnjoj osovini, sistem automatski osigurava stalnu visinu vožnje bez obzira na stanje opterećenja vozila. Na taj način možete uživati u tihoj vožnji, bilo da ste sami, sa putnicima ili u potpuno napunjenom vozilu.

FORD SYNC Pomoć u slučaju nesreće

Važna funkcija Ford SYNC-a je Pomoć u slučaju nezgode*. U slučaju nesreće, ako je aktiviran vazdušni jastuk ili je isključena pumpa za gorivo, ova usluga može pozvati hitnu pomoć putem mobilnog telefona spojenog na Bluetooth®. Ako je potrebno, možete prekinuti poziv ili razgovarati sa hitnom službom. Posebno, sistem takođe prenosi važne informacije kao što su GPS koordinate, čak i ako niste u mogućnosti to učiniti sami.

* Ford Pomoć u slučaju nezgode može se koristiti u više od 40 evropskih zemalja. Da bi funkcija ispravno radila, funkcija mora biti uparena sa kompatibilnim mobilnim telefonom koji je sa Vama kada se aktivira vazdušni jastuk (osim vazdušnog jastuka za koljena) ili kada senzor otkrije isključivanje pumpe za gorivo. Funkcija teksta i pomoći u slučajevima nužde nije podržana na svim evropskim jezicima.

Izvrsna izvedba i izvanredna efikasnost

Novi Tourneo Custom uključuje niz beskompromisnih sistema koji maksimizuju izvedbu i efikasnost. To uključuje novi Ford EcoBlue 2.0 motor, automatski mjenjač koji Vam omogućava efikasnije promjene stepena prenosa i sistem start-stop.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cijenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Dugi servisni intervali

Napredni Ford EcoBlue 2.0 motori su izdržljivi i pouzdani, i nude duže servisne intervale do 60.000 km* ili dvije godine, zavisno šta se dogodi prije. Osim toga, sve komponente koje su podložne normalnom trošenju dizajnirane su da traju duže i da se rjeđe servisiraju.

*Ako se kvalitet ulja pogorša toliko da je servis potreban prije, na ploči sa instrumentima će se pojaviti svjetlo upozorenja.

Smanjena potrošnja goriva sa automatskim start-stop sistemom

Ova tehnologija isključuje motor dok čekate zeleno svetlo na semaforu ili ste u saobraćajnoj gužvi (ostale osnovne funkcije kao što su svjetla, klima, audio i Ford SYNC sistem nastavljaju raditi). Kad Vam se oslobodi prolaz za nastavak vožnje jednostavno pritisnite papučicu kvačila, ručicom mjenjača izaberite prvu brzinu, a na vozilima sa automatskim mjenjačem pritisnite papučicu gasa. Automatski start-stop sistem se svakako isplati, posebno u gradskoj vožnji gde je moguće smanjenje potrošnje goriva i do 10%.

SelectShift automatski prenos snage

Motori od 130 KS i 170 KS dolaze opremljeni sa 6-stepenim SelectShift automatskim mjenjačem. Ovo je standardni pogon za različite modele šasija i težinskih razreda vozila. Omogućuje prijatnu i opuštenu vožnju posebno na relacijama koje uključuju puno privremenog zaustavljanja i kretanja. Automatski mjenjač takođe nudi mogućnost ručnog izbora brzina sistemom koji se nalazi na srednjoj konzoli ručice automatskog mjenjača. Dodatno, prilikom vožnje otežanim uslovima (primjera na klizavim putevima ili nagibima) možete izabrati vožnju isključivo u jednoj od 6 brzina.

Uvijek sigurno

Naravno, sigurnost ima najveći prioritet u novom Tourneo Customu. Razne tehnologije osiguravaju zaštitu Vaših putnika i Vašeg vozila. Sve tehnologije su doprinijele oceni od 5 zvezdica Tourneo Customa na Euro NCAP sigurnosnom testu.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cijenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Sistem za zaštitu pješaka

Pre-Collision Assist (Pomoć pre sudara) sa prepoznavanjem pješaka otkriva spora vozila na putu ispred Vas ili ljude i vozila koja bi mogla preći putanju vozila, upozoravajući Vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagujete, sistem automatski koči za Vas. Ova tehnologija namerava smanjiti ozbiljnost nezgoda ili ih potpuno izbjeći. Sistem je djelotvoran (pri normalnim uslovima na putu i vozilu) pri brzinama do 80 km/h.

Savršeni prostor za sjedenje

Vozačevo sjedište i volan u potpunosti su podesivi tako da možete postaviti svoj idealni položaj za vožnju. Tu je i ugrađeni naslon za ruke, a na zahtev su dostupni podesiva lumbalna podloga, grijana prednja sjedišta i električno podesivo vozačevo sjedište. Osim toga, sjedišta u drugom redu mogu se zaokrenuti prema zadnjoj strani vozila i rasporediti kao u konferencijskoj sobi. To omogućavaju brojne konfiguracije za stvaranje savršenog prostora ili povećanje prostora za prtljag bez potrebe za uklanjanjem sjedišta.

Ako Vam je ikada potrebno više od uobičajenog teretnog prostora, sjedišta drugog i trećeg reda mogu se pojedinačno ukloniti. Tako možete konfigurisati svoje vozilo u skladu sa Vašim zahtjevima za prostorom.

Handsfree SYNC 3

SYNC 3 sistem je naša najnaprednija verzija do danas. Brži i lakši za korišćenje, sa poboljšanim glasovnim naredbama i još više funkcionalnosti. Novi interfejs ima veće tastere za poboljšanu upotrebljivost, a 8-inčni ekran u boji osjetljiv na dodir, sada ima funkciju pinch-and-swipe pokreta, koja se nalazi i na pametnim telefonima i tabletima, radi još intuitivnije navigacije. SYNC 3 dolazi sa AppLink, Apple-ov CarPlay i Android Auto softverima koji informacije sa Vašeg pametnog telefona prikazuju na ekranu osjetljivom na dodir.

Sve na svom mjestu i prostor za sve

Postoji mnogo pametnih, pokrivenih prostora za prtljag, čak i iznad ploče sa instrumentima. Odjeljak sa poklopcem sadrži 12-voltnu utičnicu, AUX ulaz i standardni USB priključak.

Između vozačevog sjedišta i suvozačevih sjedišta takođe možete ugraditi opcionalnu utičnicu od 150W i 240V.

Pametne funkcije poput držača za čaše sa roll-up poklopcem, držača za boce, pregrada za laptop, pregrada ispod sjedišta, polica na vratima i preklopivog stola pomažu u održavanju organizovanja stvari i čuvanju dragocjenosti izvan vidokruga.

 

Prikaži mapu