)

Fiesta

PREGLED

PREGLED

Dopustite da Vas zavede potpuno nova Ford Fiesta

Izdržljiva i prilagodljiva, nova Ford Fiesta nudi vrhunsko iskustvo vožnje. Uz prednosti inovativne tehnologije, dnevna putovanja će postati interesantnija i prijatnija. Novo-dizajnirana, Fiesta nudi još veću udobnost i stil, dizajnirana da obezbjedi neprimjetno zadovoljstvo u vožnji i čak više nego na prvi pogled.

Neprocjenjiva i pametna

Uz luksuzni stakleni panoramski dvodijelni krov i vrhunski B&O PLAY Premium audio sistem, svaka vožnja će dobiti novu dimenziju. Savremeni multimedijski sastav SYNC 3 s 8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, omogućuje Vam da ostanete povezani i upravljate svojim telefonom, muzikom i navigacijom pomoću intuitivnih glasovnih naredbi. Stoga, držite ruke na volanu! Uživajte u izvrsnim performansama i performansu jer su s novom Fiestom oboje mogući. Revolucionarni 1,0 litarski EcoBoost benzinski motor već je šesti put zaredom proglašen najboljim motorom godine u kategoriji do jedne litre. Uz Start & Stop sistem smanjite potrošnju goriva do 10% svaki put kada se zaustavite na semaforu ili se Vaša Fiesta kreće u koloni. Navedena tehnologija može automatski isključiti motor uz istovremeno napajanje vozila strujom dok kombinacija dinamične šasije i preciznog upravljanja omogućuju jedinstven, stimulativan doživljaj u vožnji. Bez kompromisa.

Vaša sigurnost naš je prioritet

Sa novom Ford Fiestom dolazi niz dodatne opreme koju obično možete naći u višoj kategoriji vozila: automatski parking sistem, prilagođeni tempomat, pomoć za kontrolu vuče i prepoznavanja saobraćajnih znakova. Budite spremni - otkrićete pametne i korisne tehnologije bez kojih više nećete moći. Nova Fiesta ima niz tehnologija dizajniranih da zaštiti vozače i putnike u slučaju nesreće. Ključne tehnologije uključuju sistem zaštite od udara i pomoć pri kočenju ako vozilo usporava ispred Vas, sistem za prelazak pješaka noću i danju, zaključavanje vrata vozila i sistem za glasovno upravljanje SYNC 3. Oprema takođe sadrži mnoge druge tehnologije dizajnirane da spriječe nesreće.

 

ISKUSTVO VOŽNJE

ISKUSTVO VOŽNJE

Tempomat koji se automatski prilagođava

Adaptivni tempomat kombinuje funkcije tempomata i kontrole razmaka. Jednostavno unesite u sistem željenu brzinu vozila i razmak u odnosu na vozilo ispred Vašeg. Ukoliko uslovi u saobraćaju ne omogućavaju vožnju u postavljenoj brzini, sistem će usporiti vozilo kako bi održao postavljeni sigurnosni razmak. Brzina vozila će se vratiti na prvobitno odabranu čim se u prometu pojave uslovi za ubrzanje.

Složeni sistem koji Vam pomaže da ostanete u svojoj traci

Sistem za navigaciju u Vašoj saobraćajnoj traci koristi kameru koja je postavljena na prednjem delu vozila. Radi se o sistemu koji detektuje ukoliko ste slučajno prešli preko oznake saobraćajne trake. U slučaju nenamernog napuštanja saobraćajne trake, na upravljaču ćete osetiti laganu vibraciju i na kontrolnoj tabli će se prikazati upozorenje. Ukoliko je vrijeme Vaše reakcije predugo ili ne reagujete, sistem će potpuno sigurno usmjeriti vozilo u Vašu saobraćajnu traku. Ova stavka će se automatski ugasiti ako je brzina niža od 65 km/h, a može se i ručno ugasiti.

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova

Tehnologija prepoznavanja saobraćajnih znakova uočava znakove koji su smješteni na manje vidljivim mestima. Sistem identifikuje ograničenja brzine ili zabranu preticanja tako da se na ploči s instrumentima pojavi ikonica, koja će se promijeniti svaki put kada bi trebalo promijeniti neko novo ograničenje.

Automatska duga svjetla

Automatska svjetla olakšavaju noćnu vožnju – sistem automatski i privremeno prebacuje duga svjetla na kratka čim detektuje nadolazeće vozilo u suprotnom smjeru ili vozilo koje se nalazi ispred Vas. Sistem se zatim automatski prebacuje na duga svjetla i tako pruža maksimalnu vidljivost.

Blind Spot sistem upozorenja

Sistem za prepoznavanje vozila u "mrtvom uglu" (BLIS) koristi radare koji prate saobraćaj sa obje strane Vaše Fieste. Ako je neko vozilo detektovano, sistem će Vas upozoriti putem narandžastog svjetlosnog upozorenja na retrovizoru. Ako vožnjom unatrag izlazite iz parking mesta, a vidljivost je smanjena, sistem Cross Traffic Alert (upozorenje prilaska vozila) Vas zvučnim upozorenjem upozorava na drugo vozilo koje Vam prilazi. Na spoljašnjem retrovizoru će se takođe upaliti svjetlosno upozorenje.

Jači. Efikasniji. Stvoren za uživanje.

Ovaj revolucionarni 3-cilindarski benzinski 1,0-litarski EcoBoost motor uspijeva dostići snagu od 140 KS - snaga koju inače dostižu 1,6-litarski klasični motori - dok istovremeno troši manje goriva (4,5L/100 km) sa smanjenom emisijom CO2 gasa.

Moć dizelskog motora

1,5-litarski motor TDCi dostiže snagu od 85 KS, troši samo 3,2 l/100 km, a emisija CO2 je smanjena na samo 82 g/km* za modele sa troje vrata i na odgovarajuće vrijednosti od 3,3 l/100 km, dok je za modele sa petoro vrata emisija smanjena na samo 84 g/km*. Ako želite još jači i efikasniji motor, najbolje bi bilo da se odlučite za motor od 120 KS s potrošnjom 3,5 l/100 km i emisijom CO2 od 89g/km. * Samo sa ljetnjim gumama 15".

Smanjite potrošnju goriva zahvaljujući Start&Stop sistemu

Ova tehnologija automatski gasi motor svaki put kada se zaustavite na semaforu ili vozite u koloni. Iako se motor ugasi, energija se i dalje šalje sistemima kao što su svjetla, ventilacija, radio ili sistem Ford SYNC. Ako želite ponovo pokrenuti vozilo, dovoljno je pritisnuti papučicu gasa ili otpustiti papučicu kočnice za automatik modele. Sistem Start&Stop je posebno efikasan za vožnju u gradu, kada ušteda goriva dostiže i do 10%.

 

Prikaži mapu