)

Edge

PREGLED

PREGLED

Ford Edge

Moćan nastup, styling koji pomjera granice i state-of-the-art tehnologija ističu ovaj automobil iz gomile. Uz odvažnu i impresivnu prisutnost na putu, ovo vozilo je više nego samo jedan SUV, to je samouvjeren izraz namjere.

Prilagodljivi upravljač

Ova opcionalna nova tehnologija omogućava vožnju bez napora, čak i u potencijalno kritičnim situacijama. Konstantno nadzire uslove i način vožnje za optimizovanje namjera upravljača - odnosno, koliko okreta upravljača trebate napraviti. Na nižim brzinama, kao što su parkirališta, prilagodljivi upravljač čini vozilo okretljivijim i okretanje zahtijeva manje truda. Pri većim brzinama prilagodljivi upravljač pojačava odgovor upravljača, čineći skretanje jednostavnijim sa smanjenim okretanjem upravljača. Uz manje napora vožnja je ugodnija.

Aktivna kontrola buke

Aktivna kontrola buke mjeri zvučne talase koji ometaju (kao što je buka iz motora) te ih poništava. To ih odvaja od zvukova koje želite čuti, poput muzike i razgovora, te ih čini kristalno jasnim, ili se možete samo izvaliti i uživati u osjećaju mira dok se koncentrišete na put.

Više zabave. Manje upravljanja.

Prilagodljivi upravljač je nova tehnologija koja omogućava vožnju bez napora bez obzira na vrijeme, bez obzira na uslove - čak i pri parkiranju. Na nižim brzinama, kao što je manevrisanje na parkingu, potrebna je veća upravljivost. Pri većim brzinama, upravljivost se automatski podešava na konvencionalniji odnos, za pružanje udobnog, pouzdanog osećaja vožnje. Tu je i Sportski način rada. Aktiviranje Sportskog načina rada pruža veliko zadovoljstvo u vožnji krivudavim putevima, smanjujući napor za savladavanje.

Tehnologija koju možete kontrolisati svojim glasom

Ford SYNC 2 Vam omogućava da ostanete povezani i kontrolišete svoj telefon, muziku, navigaciju i klima uređaj uz pomoć intuitivnih glasovnih komandi ili 8" ekrana u boji osjetljivog na dodir. Možete čak dobiti listu lokalnih restorana samo izgovarajući: "Ja sam gladan" ili pristupiti Michelin vodiču koji će Vam pomoći da odaberete i rezervišete mjesta za jelo, a takođe i hotele. Wi-Fi povezanost je dostupna putem pristupnih tačaka, sa USB modemom. I Ford hitna pomoć može automatski pomoći u pozivanju hitnih službi u slučaju nesreće.

Pouzdanost u promenljivim uslovima

Inteligentni sistem pogona na sva četiri točka (AWD) može odrediti koliko gripa, ravnoteže i odaziva je potrebno u vlažnim, suvim ili ledenim uslovima i na različitim terenima. Tehnologija je inteligentna, tako da je moguće pogon preusmjeriti na prednje ili zadnje osovine, zavisno od zahtjeva. Osiguravanjem 'torque on demand'/ 'moment na zahtev' sistem, pruža izuzetnu upravljivost i poboljšanu efikasnost za sigurnu vožnju bez napora.

Prednja svjetla koje će Vam pomoći da vidite oko zavoja

Prilagodljiva svjetla sa Ford Dynamic LED prednjim svjetlima nisu samo upečatljiva, ona su i pametna. LED svetlo pruža precizan uzorak svjetla, a njihova intenzivna svjetlost osigurava odlično osvjetljenje. Dnevna svjetla su takođe uključena. I LED pokazivači smjera zamijenili su tradicionalno treperenje svjetla, osvjetljavajući u nizu za visoku vidljivost za druge vozače. Osim toga, Glare Free High Beam se automatski prilagođava, maksimizira vidljivost, ne zasljepljujući druge vozače. Zanimljivo je da ova nova prednja svjetla takođe prate put, čime Vam pomažu da jasnije vidite prilikom vožnje kroz krivine.

 

PERFORMANSE I EFIKASNOST

PERFORMANSE I EFIKASNOST

Vidi šta dolazi, sa bilo koje strane

Mala panoramska kamera sa prednje strane Novog Ford Edge, prenosi split-screen sliku na Multi-funkcionalan ekran Vašeg automobila tako da možete vidjeti vozila, bicikliste ili pješake koji dolaze sa obe strane. Ova opciona nova tehnologija je neprocjenjiva ako pokušavate izaći iz uskog parking mesta i uključiti se u prometni saobraćaj.

Napredni sistem pomaže Vam da ostanete u traci

Sistem čuvanja trake koristi kameru koja će otkriti ako slučajno vozite izvan trake. Alarm će Vas upozoriti vibriranjem volana i prikazom vizuelnog upozorenja. Ako sporo reagujete ili ne reagujete, Sistem pomoći za ostanak u traci pružiće Vam pomoć kod upravljanja, što će Vas sigurno vratiti u pravu traku. Tehnologija je dizajnirana za puteve sa više traka (kao što je autoput), tako da se automatski deaktivira pri brzinama ispod 65 km/h ili se može isključiti i ručno.

Tempomat koji se može automatski prilagoditi

Sa Adaptive Cruise Control tehnologijom prilagodljivog tempomata, odaberite brzinu kojom želite voziti, a sistem će je održavati. Ako ugrađeni senzor detektuje vozilo ispred, usporiće vozilo za održavanje unaprijed postavljene udaljenosti. Nakon što je put ispred ponovo čist, sistem će ubrzati na odabranu brzinu. Forward Alert je tehnologija koja dolazi kao dio prilagodljivog tempomata i osmišljena je kako bi Vas upozorila ako ste slučajno došli preblizu vozilu ispred.

Pomaže Vam da ostanete unutar ograničenja brzine

Intelligent Speed Assist je osmišljen kako bi se smanjile šanse za prebrzu vožnju i povećala Vaša koncentracija na put ispred Vas. Prvo, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova automatski prepoznaje trenutno ograničenje brzine (ako je aktivirana), sistem automatski prilagođava svoju maksimalnu postavku brzine do te granice.

Retrovizori koji vide ono što Vi ne možete

Informacioni sistem mrtvog ugla / Blind Spot Information System (BLIS) može Vam pomoći da sigurnije promenite trake, zahvaljujući senzorima koji mogu skenirati mrtve uglove na obje strane Vašeg vozila. Ako otkriju vozilo koje Vi ne možete vidjeti, kao upozorenje će upaliti narandžastu svetlost, prikazanu u pripadajućem bočnom retrovizoru.

Dodatna pomoć kod vožnje unazad

Nova tehnologija, Cross Traffic Alert otkriva vozila koja prilaze kada izlazite iz parking mesta. Ukoliko se nešto približava, javiće se zvučni signal i upaliti svjetlo u bočnom retrovizoru.

Dodatna kontrola tokom uspona

Hill Start Assist privremeno zaustavlja kretanje naprijed ili nazad, kada krećete na uzbrdici. Sistem radi tako da održava pritisak u kočionom sistemu dodatne 2,5 sekunde, što Vam daje više vremena i kontrole kako biste premjestili nogu sa papučice kočnice na papučicu gasa.

Servo upravljač koji reaguje u svakoj situaciji

Torque Vectoring Control / Upravljanje obrtnim momentom uravnotežava obrtni moment između prednjih točkova kako bi odgovarali površini puta i uslovima vožnje. Radeći na 100 obrtaja u sekundi, sistem je 33 puta brži od treptaja oka. Što znači bolje prijanjanje i izuzetno precizno upavljanje, što ćete otkriti prilikom ubrzanja u krivinama.

State-of-the-art dizelski motor

Napredni 2.0 TDCi motor daje Vam dve mogućnosti snage: 180 KS i 210 KS Bi-Turbo. Obje varijante uključuju najnoviju tehnologiju kako bi se povećala efikasnost, obrtni moment i ekonomičnost te smanjila emisija izduvnih gasova. • 180KS. 400 Nm obrtnog momenta. 44.1 mpg. CO2, 149g / km. • 210KS. 450 Nm obrtnog momenta. 44.1 mpg. CO2, 149g / km. Bi-Turbo motor ima dva turbopunjača i nudi poboljšane performanse i efikasnost. Primarni turbo radi na nižim brzinama, što Vam daje dodatni poticaj kad je potrebno - kao kod prelaska sa raskrsnice u tekući saobraćaj. U međuvremenu, sekundarni turbo radi na većim brzinama, kao i kada je potrebno prestići vozila koja se sporo kreću. Više od toga, Bi-Turbo motor i zagrije kabinu brže od konvencionalnih motora. Time se smanjuje trošenje dijelova, smanjuje potrošnja goriva i omogućava brže kretanje prilikom hladnih jutara.

Brzo, ručno mijenjanje stepena prenosa

6-stepeni ručni mjenjač ima visoki kapacitet obrtnog momenta i omogućava glatke, brze i tačne promene. Da bi se optimizovala efikasnost, ikona indikator promene na tabli sa instrumentima javlja kada je vrijeme za promjenu stepena prenosa.

Ford Powershift menjač. Brz i štedljiv

Kombinujući praktičnost automatskog i kontrolu ručnog, ovaj napredni 6-stepeni menjač unaprijed odabira sljedeći stepen prenosa za Vas, tako da ne gubi snagu kod promjene. Powershift-ovo munjevito, brzo, glatko mijenjanje brzina čini vožnju glatkom, uz uštedu goriva i smanjenje emisija CO2 u odnosu na normalan automatski menjač.

Ručica mjenjača: uživajte u brzim promjenama stepeni prenosa na automatiku

Uobičajeno se nalazi samo u high end sportskim automobilima, automatske ručice mjenjača su dostupne i sa 6-stepenim automatskim i Powershift mjenjačem. Ova tehnologija inspirisana trkama, stavlja munjevito, jednostavno mijenjanje brzina na dohvat ruke. Zbog toga što su kontrole montirane na upravljač, možete promijeniti stepen prenosa efikasnije pri skretanju.

Trošite manje goriva sa Auto Start-Stop

Kada se zaustavite na semaforu ili ste u praznom hodu u redu, ova tehnologija može automatski isključiti motor (dok ga još uvek snabdijeva osnovnom strujom kao npr. za prednja svjetla, klima uređaj, radio i Ford SYNC sistem). Kada ste spremni za polazak, samo pritisnite kvačilo i odaberite prvi stepen prenosa, kao i obično, ili pritisnite papučicu gasa na automatski, a sistem će se ponovno pokrenuti. Auto Start-Stop je posebno efikasan u gradu i gradskim ulicama, gdje može smanjiti potrošnju goriva do 10% (urbani ciklus).

Uz ovaj sistem, moći ćete čuti svoje misli

Aktivna kontrola buke je osmišljena kako bi utišala sve neželjene zvukove u kabini. Mikrofoni otkrivaju i mere specifične zvučne talase. Dok upravljačka jedinica može razdvojiti zvukove koje želite čuti, poput razgovora i muzike, od onih koje ne želite. Sistem zatim stvara nečujan 'bijeli šum' da poništi sve neželjene zvukove i daje Vam pravi osjećaj smirenosti u vožnji.

Hands-free vrata prtljažnika za jednostavno otvaranje i zatvaranje

Ako imate pune ruke, a nemate svoj ključ na daljinsko upravljanje, novi Ford Edge osjeća Vašu blizinu, tako da sve što morate učiniti je proći nogom ispod zadnjeg branika za otvaranje ili automatsko zatvaranje vrata prtljažnika. Takođe možete upravljati vratima prtljažnika pomoću svog daljinskog upravljača ili tipke, smještene unutar vašeg automobila. Možete pauzirati akciju za podizanje u bilo kom trenutku i vrata prtljažnika će se zaustaviti.

Parkiranje i izlaženje bez stresa

Koristeći kombinaciju različitih tehnologija, Active Park Assist čini više od automatskog usmjeravanja na paralelna parking mesta. Uz Park Out Assist, on Vam pomaže i da se izvučete iz njih. Paralelni i bočni parking sistem snima odgovarajući prostor dok se vozite kroz parkiralište. Onda Vas automatski usmjerava, a sve što Vi treba da učinite je da upravljate papučicom gasa, mjenjačem i kočnicom.

Bezbrižno dijeljenje automobila sa Ford MyKey®

Ford MyKey® omogućava postavljanje ograničenja maksimalne brzine, podsjetnik za korištenje sigurnosnog pojasa pa čak i jačinu zvuka audio sistema. Tehnologija je osmišljena kako biste bili mirni ako pozajmite Vaš automobil prijatelju ili članu porodice, jer možete programirati ograničenja koja želite postaviti za taj ključ. Možete zadržati neograničeni 'admin' ključ za sebe, pa čak i imati više od jednog ako želite.

Sistem koji može pomoći u zaštiti Vas i Vaših saputnika

Pre-Collision Assist sa prepoznavanjem pješaka, otkriva ljude (i velike objekte) na putu ispred Vas, ili one koji bi mogli izletjeti ispred vozila, i upozorava Vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagujete, sistem automatski aktivira kočnice. Ova inovativna nova tehnologija je dizajnirana kako bi se smanjila ozbiljnost nesreća i u nekim slučajevima, eliminisali frontalni sudari, a funkcioniše pri brzinama do 80 km/h.

Izuzetna zaštita za putnike na zadnjim sjedištima

Dva zadnja sjedišta mogu se naručiti sa sigurnosnim dodacima jedinstvenim za Ford: zadnji sigurnosni pojas na naduvavanje. U slučaju sudara, pojasevi će se naduvati i proširiti preko pet puta većeg područja tela od uobičajenih sigurnosnih pojaseva. Smanjenjem pritiska na grudima i boljom kontrolom kretanja glave i vrata, ova inovativna tehnologija može smanjiti mogućnost povrede.

 

Prikaži mapu