Ford je multinacionalni proizvođač automobila, a osnovao ga je Henri Ford u gradu Detroitu u saveznoj državi Mičigen, Sjedinjene Američke Države 16. juna 1903. godine.

Ford je proizvodnju započeo Modelom A, pokretanim motorom s 8 konjskih snaga. Kompanija je uvela veliki preokret u masovnu proizvodnju automobila koristeći ideje o proizvodnoj traci i zamjenskim dijelovima, što je omogućilo jeftinije sklapanje automobila i veću pouzdanost i što ih je učinilo jednim od prvih masovnih proizvođača automobila. Decembra 1915. godine Ford je proizveo milioniti Model T, čime je postao prvi proizvođač koji je dostigao brojku od milion proizvedenih automobila.

Tradicija se nastavila i do danas, i Ford je 2015. bio peti najveći proizvođač automobila u svijetu.

Za 117 godina postojanja Ford je postavio mnoge rekorde u svijetu automobilske industrije, a neki od njih su se održali i do današnjeg dana. Među najskorijim ostvarenjima je i proglašenje Fordovog trocilindarskog 1.0 EcoBoost benzinskog motora za najbolji motor 2019. godine na dodjeli IEPOTY (International Engine of the year), gdje, otkad je 2012. godine plasiran na tržište, dominira.

Ford nastavlja da bude u samom vrhu automobilske industrije prateći savremene trendove i potrebe svojih kupaca. Postanite i Vi dio Fordove porodice i izaberite Vaše vozilo u prodajnom salonu Auto-centra.

Prikaži mapu