DPF filter (Diesel Particle Filter) je uređaj u izduvnom sistemu automobila čiji je zadatak da ukloni sitne čestice (čađ) koje nastaju prilikom sagorijevanja dizel goriva u motoru, pri čemu ostaju samo ugljen-dioksid i vodena para. Ove čestice su najveći zagađivači atmosfere i zbog toga su mnoge evropske zemlje uvele stroge norme kako bi smanjile njihovo ispuštanje u atmosferu. Vozila koja ne posjeduju DPF filter ili im isti nije u funkciji ne ispunjavaju kriterijume EURO 4 standarda (EURO 5, EURO 6), i u zemljama Evropske Unije zabranjeno je trgovati i upravljati takvim vozilima.

Uklanjanjem DPF filtera na Vašem vozilu morate da promijenite i cjelokupan softver koji kontroliše rad motora na vozilu, a to podrazumijeva softver za vozila starije generacije koja u svom sastavu nemaju filter čvrstih čestica. Kasnijim ažuriranjem, softver detektuje filter čvrstih čestica iako je on fizički uklonjen iz vozila, pri čemu može doći do neispravnog rada motora.

DPF filter se sastoji od vanjskog kućišta, filtracionih elemenata i pratećih senzora koji mjere pritisak i temperaturu ispred i iza filtera. Elektronika automobila svakih 60 milisekundi očitava podatke sa ovih senzora i na osnovu njih podešava smješu goriva, samim tim i potrošnju, a i optimalan rad motora.

Kako sačuvati DPF filter?

Vozila sa DPF filterom se sama aktivno regenerišu, pri čemu vozač nema informaciju o izvršenju procesa. Posljedice prekida procesa regeneracije mogu biti štetni za vozilo, odnosno može doći do začepljenja filtera I zbog toga bi bilo poželjno ne prekidati vožnju.

Proces regeneracije dovodi do značajnog povećanja potrošnje goriva, povećanja obrtaja motora bez pritiskanja papučice gasa i uopšteno glasnijeg rada motora.

U automobile treba točiti samo eurodizel gorivo sa provjerenih benzinskih pumpi, sa niskom koncentracijom sumpora, treba koristiti adekvatna motorna ulja, izbjegavati naglo ubrzanje pri niskim obrtajima..

Vršimo čišćenje svih vrsta filtera, DPF / FAP (takođe EURO 6), autobusa i kamiona, kao i katalizatora velikih kamiona (SCR). Cijeli proces čišćenja (pranje i sušenje) obavlja se na najsavremenijoj mašini u regionu.

Koraci u procesu čišćenja DPF filtera

•          Vizuelna inspekcija i snimanje unutrašnjosti filtera

•          Test zaprljanosti sa štampom rezultata

•          Čišćenje DPF filtera

•          Sušenje

•          Test čistoće filtera sa štampom rezultata

•          Pakovanje i otpremanje

Prikaži mapu